Asociațiile, eroii de meserie din centrul comunităților
Publicat de: Centrul Comercial Auchan
acum 4 ani
Zilele acestea, fiecare dintre noi se reîntoarce la lucrurile pe care iubește să le facă, fie că muncim, ne relaxăm sau petrecem timp împreună cu familia. Restricții mai puține, dar grijă mai mare. Responsabilitatea este la fiecare dintre noi acum. Noi am căutat în această perioadă eroi de meserie, acei oameni care fac eforturi zi de zi ca persoanele și comunitățile defavorizate să ducă o viață normală. Am vorbit cu trei asociații pe care noi le sprijinim cu fonduri și am aflat că pe timpul pandemiei au lucrat neîncetat pentru ca cei vulnerabili să simtă impactul cât mai puțin, iar în cele ce urmează, îți prezentăm cum s-au implicat și cum îi poți ajuta în continuare să facă viețile oamenilor mai bune.
Fundația Comunitară București
Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 7 ani, a finanțat peste 320 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu un milion de euro (4,69 milioane de RON). Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 15 fundaţii comunitare din țară.
Fondul de urgență pentru comunități vulnerabile
”La Fundația Comunitară București ne-am adaptat rapid noilor nevoi ale societății. În această criză, pentru mulți semeni de-ai noștri traiul de azi pe mâine nu a mai fost o opțiune, multora le-a fost dificil să-și acopere nevoile de bază. Pentru că zona medicală a fost acoperită de organizațiile specializate în acest domeniu, am decis să susținem persoanele și comunitățile vulnerabile, prin Fondul de Urgență.
Prin Fondul de Urgență, gestionat de Fundația Comunitară București, în parteneriat cu rețeaua de Fundații Comunitare din țară, am finanțat 46 de organizații, din București și din țară, cu suma de 175.255 euro, din care 75.255 euro din donațiile clienților ING și 100.000 euro puși la dispoziție de ING Bank. Au fost ajutate 10.824 de persoane vulnerabile, cu 5.559 de pachete cu alimente, 3.122 pachete cu produse de igienă și de curățenie și 508 pachete cu medicamente.
Unul din proiectele pe care le-am susținut este Asociația Bunul Samaritean, din Nicorești, județul Galați. Asociația este condusă de Ionel Melinte, care în urmă cu 20 de ani a fost unul din primii beneficiari ai organizației, înființate în România de un grup de irlandezi. În timpul pandemiei, el a împărțit pachete în comunitate, purtând, pe lângă costumul de protecție, și măști amuzante - pentru că oamenii au nevoie să se și relaxeze, într-o perioadă atât de grea pentru toată lumea.
Donații pot fi încă făcute aici: https://fundatiacomunitarabucuresti.ro/2020/04/09/fondul-de-urgenta/
Swimathon devine #SwimAtHome
În acest an, proiectele non-profit sunt foarte afectate de lipsa finanțărilor, iar acest lucru pune sub semnul întrebării chiar existența lor în viitor. Așa că reinventăm cel mai mare eveniment de strângere de fonduri al Fundației Comunitare București, Swimathon, care la a 8-a ediție, va fi contextual, #SwimAtHome.
În 2020, când toate organizațiile non-profit au nevoie de susținere mai mult decât au avut vreodată, strângem din nou bani pentru proiectele lor. Asociația “Dăruiește Aripi”, care a strâns cele mai multe fonduri la ediția precedentă Swimathon, acoperă tratamente la domiciliu pentru copii cu boli grave din toată Dobrogea. Fundația “Inimă de Copil” încurajează prin burse copiii din familii vulnerabile să continue școala și să ajungă la liceu. Asociația “Zi de BINE”, inițiată de Melania Medeleanu, va trimite în Moldova o echipă formată din voluntari actori și medici care se vor juca cu copiii și îi vor învăța lucruri esențiale despre importanța igienei. 25 de ONG-uri sau grupuri de iniţiativă participă cu un proiect din comunitate, adaptat la perioada curentă.
În șapte ani de Swimathon, am strâns aproape 500.000 de euro pentru 140 de proiecte, cu ajutorul a 2.000 de înotători și mai mult de 15.000 de donatori.
Puteți alege să susțineți unul sau mai multe proiecte direct pe site-ul Swimathon.”
GALANTOM
Galantom.ro este o platforma de fundraising pentru organizaţii nonguvernamentale care aduc schimbare în diferite domenii de activitate prin proiectele lor. Platforma Galantom a fost dezvoltată de Asociația Envision și Asociația People for Sport pentru ca oamenii de bine din România să poată susține cu ușurință cauzele sociale în care cred.
”Noi lucram și înainte de pandemie destul de mult remote, așa că nu ne-a fost foarte greu să ne adaptăm la lucrul în echipa prin mijloacele online. Cu toate acestea, abia așteptăm să ne reunim offline, pentru că ne este dor 😊. În contextul COVID am încercat prin proiectele noastre principale, Galantom.ro și GivingTuesday, să venim în ajutor organizațiilor care au susținut sistemul medical și oamenii vulnerabili, dar și celorlalte organizații care au proiecte în alte domenii de impact și care se confruntă cu dificultăți financiare.
Am lansat o nouă campanie pentru Dăruiește ziua ta pe Galantom ca să convingem cât mai mulți români să susțină proiectele ONG-urilor în acest mod. De asemenea, am promovat către publicul larg provocările de fundraising pe care le poți face de acasă în izolare, ca să susții o cauză. Prin platforma Galantom în luna martie s-au strâns în total peste 247.000 RON, iar în luna aprilie peste 580.000 RON. Pe 5 mai, ne-am alăturat mișcării GivingTuesdayNow și am organizat un concert online prin care am încurajat oamenii să fie generoși în aceasta perioadă peste care doar ÎMPREUNĂ și responsabili putem să trecem cu bine.
Oricine ne poate susține, dacă folosește platforma Galantom să strângă fonduri sau să doneze pentru o cauză în care crede. Atunci când donezi prin Galantom, poți să susții și platforma cu 0,1,3 sau 5% din sumă, accesând www.galantom.ro.”
TEACH FOR ROMANIA
Este o organizație non-guvernamentală care caută și pregătește oameni valoroși, cu sau fără experiență anterioară de predare, pentru a deveni profesori în învățământul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile.
În această perioadă Teach for Romania continuă să ofere acces la educaţie și experienţe de învăţare pentru copiii aflaţi în dificultate din comunităţile dezavantajate și îi ajută să-și valorifice întregul potenţial.
”De două luni, profesorii Teach for Romania demostrează că se poate preda pe internet sau la telefon și la sat, în ciuda tuturor provocărilor tranziției către digital a educației din România. Toți profesorii Teach for Romania au menținut contactul cu elevii lor și au continuat școala. Au strâns fonduri și au cumpărat tablete și telefoane pentru elevii lor. Acolo unde nu s-a putut, au făcut ore la telefon cu fiecare copil în parte, chiar dacă asta a însemnat 12 ore de predat și discuții la telefon în fiecare zi. Au citit copiilor povești sau texte de la școală pe YouTube. Au transformat magazinul din sat în poșta pentru școală, unde unii au dus în fiecare săpămână caiete de lucru pregătite pentru fiecare copil în parte. Asta pentru că le pasă, pentru că sunt responsabili și pentru ca au găsit curajul, răbdarea și resursele să continue. Pentru că într-adevăr cred în potențialul fiecărui copil. Și apoi, au fost o sursă de inspirație pentru mii de profesori din România, prin webinariile și resursele cu care au contribuit în Școala pe Net, platforma de suport pentru profesori și învățători pe care am lansat-o împreună cu trei alte ONG-uri, la numai 5 zile după închiderea școlilor.
Avem nevoie de ajutorul vostru pentru a găsi și pregăti mai mulți profesori precum ei pentru școlile vulnerabile, acolo unde învață jumatate din copiii României. Pentru a schimba școala de la temelie, adică de la catedră. Donează aici www.teachforromania.org/donatii sau trimite un SMS cu textul TFR la 8844 și donează 2 euro pe lună pentru profesorii din linia întâi.”
În România sunt 300.000 de copii care nu sunt înscriși la școală, iar 1 din 2 copii suferă de analfabetism funcțional. Esențialul este, însă, în spatele numerelor, în povestea și potențialul fiecărui copil. Fiecare copil merită o șansă să devină cine vrea să fie, cu educație decentă și un profesor care crede în el.